Ny podcast: Med krigen som arbeidsplass

På bildet øverst ser du sykepleier Åge Bøyum (63) på hans kontor i Dnipro i Ukraina. I februar fikk jeg være med Åge på det som er en vanlig arbeidsdag som helseutsending for International Committee of the Red Cross – ICRC i Ukraina.

Dagen med Åge og de andre i teamet fra ICRC ble tilbrakt i baksetet på en landcruiser. Bilkolonnen som besto av tre biler, hvorav to fylt opp med medisiner og medisinsk utstyr, tok oss nesten 200 kilometer østover til to sykehus hvor det både behandles skuddskader og hvor ordinære helseoppgaver utføres.

Totalt kjørte vi 350 kilometer denne dagen, før sola sank og vi kjørte tilbake til Dnipro. På veien kunne vi se ødelagte hus, forlatte landsbyer og massiv militær tilstedeværelse.

Sykepleier Åge Bøyum i Ukraina, hvor han er delegat for ICRC bosatt i Dnipro. Bøyum transporterer medisinsk utstyr til sykehus nær frontlinjen øst i Ukraina under krigen. Foto: Roar Dalmo Moltubak/Røde Kors.

Åge, som forrige uke ble tildelt den høyeste utmerkelsen i Røde Kors, Florence Nightingale-medaljen, har vært på 16 oppdrag som «delegat» for Røde Kors. På listen av krig- og katastrofeområder han har vært i finner du feltsykehuset i Al Hol-leiren i Syria, Sierra Leone, tsunamiarbeid i Banda Aceh i Indonesia og en rekke andre røffe feltoppdrag.

– Jeg gjør dette fordi jeg vet at det kan gjøre en forskjell for mennesker, forteller Åge.

Dagen i felt ble det podcast av, og den kan du nå høre på Apple Podcast og Spotify, eller ved å søke etter «Rødt lys» der du lytter til podcast.

Leave a Reply

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: